7 powodów dla których warto kupować produkty ekologiczne

produkty-dla-niemowlat-biovert-delikatesy-ekologiczne

Alternatywą dla rolnictwa konwencjonalnego jest rozwijające się rolnictwo ekologiczne, które pozwala na otrzymywanie plonów o najwyższej jakości przy zapewnieniu maksymalnej ochrony środowiska.

Oto 7 powodów dla których warto wspierać rolnictwo ekologiczne i być EKO:

Certyfikat rolnictwa ekologicznego daje nam pewność, że żywność wyprodukowana w ten sposób pozbawiona jest toksycznych chemikaliów, antybiotyków czy hormonów wzrostu. Rolnicy nie mogą korzystać z syntetycznych pestycydów oraz nasion i pasz GMO

1. System rolnictwa ekologicznego jest najściślej monitorowanym i regulowanym systemem produkcji rolnej w Europie.

Dlaczego pestycydy są tak bardzo szkodliwe?

Dzieci – są najbardziej narażone na działanie pestycydów, ze względu na mniej rozwinięty układ odpornościowy. Narażenie na pestycydy w młodym wieku może powodować opóźnienie lub zaburzenia rozwoju dziecka.

Kobiety w ciąży-pestycydy mogą być przekazywane z matki na dziecko w łonie matki, a także do mleka matki. Skutki działania pestycydów możemy odczuć dopiero po wielu latach. Ten środek chemiczny prowadzi do problemów zdrowotnych, takich jak: bóle głowy, wady wrodzone i osłabia nasz układ odpornościowy.

2. Produkty ekologiczne wpływają pozytywnie na nasze zdrowie

Według wielu naukowych badań zawierają średnio około 30% więcej witaminy C, 20% więcej żelaza, 30% więcej magnezu, 14% fosforu i 120% więcej fito związków, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm – mają między innymi właściwości przeciwnowotworowe.

Potocznie określenie „żywność ekologiczna” często bywa używane zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”. Jednakże podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standardów. Żywność ekologiczna to produkty, które mają certyfikat zgodny z prawem unijnym opisany we właściwy sposób na opakowaniu poprzez unijne logo i adres jednostki certyfikującej.

3. Rolnicy ekologiczni pomagają glebie.

Przestrzeganie zasad rolnictwa ekologicznego pozwala zwiększyć życie glebowe i ilość materii organicznej w glebie. Rolnicy ekologiczni stosują płodozmian oraz kompost. Zapewnia on prawidłowy obieg pierwiastków i innych pożytecznych substancji w glebie. Gleba uprawiana metodami ekologicznymi lepiej znosi zarówno duże opady jak i suszę.

Coraz mniej materii organicznej w glebie

Szacuje się, że już 45% gleb w Europie jest częściowo zniszczonych. Najczęściej problemem jest wyczerpanie materii organicznej. Co to znaczy? Taka gleba nie jest w stanie dostarczyć roślinom wystarczającej ilości składników niezbędnych do wzrostu

4. Dla rolników ekologicznych dobrostan zwierząt to priorytet.

Zgodnie z prawem, rolnicy muszą dostarczyć swoim zwierzętom hodowlanym dostęp do pastwisk. Zwierzęta powinny być hodowane w czystych warunkach, a pasze podawane  zwierzętom muszą być pozbawione antybiotyków lub syntetycznych hormonów wzrostu. Wynik to zdrowe i szczęśliwe zwierzęta

5.Rolnictwo ekologiczne wspiera różnorodność biologiczną.

Producenci ekologiczni szanują i doceniają znaczenie zdrowego, a przede wszystkim  zrównoważonego ekosystemu. Dlatego stosują odpowiednie zabiegi agrotechniczne w celu zachowania i ochrony naturalnych siedlisk oraz zapewnienia lepszej i zdrowszej przyszłości dla mieszkańców Ziemi.

6. Ekologia dla każdego

Na rynku produktów ekologicznych każdy znajdzie coś dla siebie. Zaczynając od zabawek dla dzieci, poprzez kosmetyki i środki czystości, a skończywszy na odzieży. Rynek produktów ekologicznych jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów gospodarki. Rynek żywności ekologicznej w Polsce jest wart 50 mln euro. Dla porównania wartość rynku ekożywności w Czechach wynosi 68 mln euro, na Węgrzech – 25 mln euro, w Estonii – 12 mln euro, w Bułgarii – 5 mln euro, a na Słowacji i w Rumunii odpowiednio: 4 i 3 mln euro. Światowy rynek takiej żywności jest wyceniany na 55 mld dolarów.*

*dane IUNG – PIB w Puławach

7. Cena żywności ekologicznej odzwierciedla koszty produkcji

Wytworzenie żywności ekologicznej jest bardziej pracochłonne, ponieważ rolnicy nie używają pestycydów, nawozów sztucznych. Pasza dla zwierząt, może kosztować dwa razy więcej niż konwencjonalna. Gospodarstwa ekologiczne są zazwyczaj mniejsze niż w gospodarstwach konwencjonalnych, co oznacza koszty poniesionych inwestycji dłużej się zwracają. Kupując produkty ekologiczne, płacisz rzeczywisty koszt wytworzenia żywności. Natomiast przy zakupie produktów konwencjonalnej, istnieją ukryte koszty za które wszyscy będziemy płacić w przyszłości. Należą do uszkodzenia źródeł wody, gleby, zasobów przyrody i różnorodności biologicznej ekosystemów oraz zdrowia ludzkiego. Jeśli dodać to do wielu osobistych korzyści zdrowotnych i środowiskowych jakie ma do zaoferowania żywność ekologiczna to staje się jasne, że lepiej jest być EKO.

Autor: Maciej Bartoń

2 Comments

  1. Marianna Grudzień 2, 2013 2:38 pm  Odpowiedz

    Trudno się nie zgodzić. Jednak taki ekologiczny rolnik, a może lepiej będzie powiedzieć farmer? – zależy w dużej mierze od pogody – susza, nadmierne deszcze. Nie może się wspomagać sztucznymi środkami, więc to zdrowa, ale dosyć ryzykowna branża.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *