Probiotyki

Probiotyki to żywe mikroorganizmy dodawane do żywności celem wywarcia pozytywnego wpływu na równowagę mikrobiologiczną w organizmie człowieka, są zdolne do przedostania się w stanie żywym do jelita grubego, zasiedlenia się w nim i namnażania.
Żywność zwana probiotyczna znika ze sklepów! Zastępuję ją ta sama żywność tylko o innej nazwie, to znaczy żywność z dodatkiem bakterii o działaniu probiotycznym. Dlaczego znika? Ponieważ tak nakazuję prawodawstwo, ponieważ żywność probiotyczna to żywność przetestowana na organizmie ludzkim i potwierdzona wieloletnimi badaniami naukowymi. Jedna z firm produkująca jogurty zapłaciła milionowe kary, za to że nazywała swoje produkty probiotycznymi mimo braku badań. Badania na ludziach. Nie brzmi to dobrze, lecz każdy z nas słyszał taką sytuacje w której lekarz mówi pacjentowi, że ma szanse objęcia go programem leczenia nowego leku, który nie ma nazwy i nie ma go na rynku. To są właśnie badania na ludziach, czyli badania wpływu leków na organizm ludzki.
Nad powstawaniem jogurtów probiotycznych pracują naukowcy na całym świecie. Badania są czasochłonne (trwają np. kilka lat) i kosztowne. Aby jogurt pro biotyczny mógł być wypuszczony na rynek, działanie takiego szczepu musi być udokumentowane naukowo.thumb31_9014048
Z badań amerykańskich naukowców wynika, że osoby spożywające codziennie jogurt probiotyczny miały we krwi pięć razy więcej gamma-interferonu, czyli substancji, która pobudza system odpornościowy do walki z zakażeniami oraz komórkami nowotworowymi.
Kultury bakterii probiotycznych obecne w środkach spożywczych są traktowane jako składnik i muszą być wymienione w składzie produktu podanym na etykiecie, zaś nazwa produktu może się do nich odwoływać (np. jogurt probiotyczny). Zgodnie z obowiązującym ustawodawstwem, na etykiecie produktów (w tym żywności probiotycznej) można umieszczać informacje o pozytywnym wpływie produktu na zdrowie konsumenta (o ile są dowody na takie działanie).
W 2002 roku jako efekt pracy powołanej przez FAO/ WHO grupy roboczej powstał przewodnik do oceny probiotyków w żywności. Podaje on kryteria, jakie muszą być spełnione, aby szczep bakterii został uznany za probiotyczny i mógł być stosowany w produkcji żywności oraz zalecenia dotyczące znakowania produktów probiotycznych. Przewodnik ten ma charakter wytycznych, a zatem nie posiada mocy prawnej, takiej jak np. rozporządzenia, czy dyrektywy obowiązujące w Unii Europejskiej, czy chociażby standardy wydawane w ramach Kodeksu Żywnościowego. Niektóre potwierdzone dobroczynne działania W świetle wszystkich projektów będących obecnie w toku, niektóre bakterie kwasu mlekowego:

  • Redukują działanie niektórych rakotwórczych mikroorganizmów;
  • Wzmagają odporność na infekcje (takie jak biegunka);
  • Wzmacniają siłę działania flory jelitowej przeciw niektórym reakcjom alergicznym;
  • Podnoszą jakość życia pacjentów cierpiących na zapalenie jelita grubego.

W zakresie wymienionych punktów rezultaty są bardzo zachęcające, jednak wymaga to dalszych badań. Środowisko badaczy europejskich bardzo rygorystycznie podchodzi do warunków oraz dowodów potwierdzających założenia. Pojedyncza próba nie wystarczy. Obecnie ogólne poparcie zyskały niektóre oddziaływania:

  • Wzmocnienie systemu odpornościowego;
  • Redukcja działania patogenów w jelitach;
  • Zmniejszanie nawrotów powierzchniowych guzów pęcherza;
  • Skrócenie czasu trwania biegunki wywołanej przez rotavirusy;
  • Złagodzenie objawów nietolerancji laktozy.

2 Comments

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *