Żywność ekologiczna – moda, snobizm czy zdrowie?

ekologia_100lek_0Rynek żywności ekologicznej jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów gospodarki żywnościowej. Na rynku pojawia się coraz więcej sklepów z żywnością ekologiczną, w wielu polskich miastach otwierane są ekobazary oferujące jedynie produkty ekologiczne, nawet w supermarketach pojawiają się specjalne ekowyspy. Reklamy w mediach, kampanie społeczne, sławni ludzie namawiający do bycia eko. To wszystko powoduje, że rynek żywności ekologicznej dynamicznie się rozwija. Sprawia to, że wybór produktów ekologicznych jest większy, a cena dzięki większej konkurencyjności spada. Od 3 lat obserwujemy znaczący i dynamiczny wzrost popytu na produkty ekologiczne. Wynika to ze znaczących zmian świadomości konsumentów i ich stylu życia. Coraz więcej ludzi czyta w sklepach etykiety. Na etykiecie produktów ekologicznych pojawia się
tzw. ekoliść, logo rolnictwa ekologicznego, a pod nim nazwa producenta i przetwórcy lub sprzedawcy oraz kod lub nazwa jednostki certyfikującej. Mówiąc o świadomych konsumentach należy mieć na myśli nie tylko osoby które z pełną świadomością wybierają produkty ekologiczne jako bardziej wartościowe dla zdrowia i organizmu ludzkiego, ale także takie którym nie jest obojętna nieodwracalna eksploatacja użytków rolnych, ochrona środowiska, dobrostan zwierząt za równo dziko żyjących jak i hodowlanych. Świadomi konsumenci coraz częściej pojawiają się w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Zwracają uwagę na skład oraz wartość odżywczą. Są bardzo dociekliwi, dopytują o sposoby uprawy, i często odwiedzają miejsca w których żywność jest produkowana co owocuje rozwojem ekoturystyki. Charakteryzuje ich wysoka świadomość i wierność ideom rolnictwa ekologicznego. Wspierają oni także etyczną i ekologiczną stronę biznesu. Grono takich konsumentów rośnie z dnia na dzień i nie jest to jedynie chwilowa moda, klienci wracają po produkty ekologiczne. Po wielkiej fascynacji świata przemysłową produkcją żywności, konsumenci coraz częściej stwierdzają, że tylko żywność powstała w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych spełni ich oczekiwania.
A czy spożywanie żywności ekologicznej to także snobizm? Z naszych obserwacji wynika, że jest mały procent osób dla których żywność ekologiczna to forma pokazania pewnej wyższości, a także sposób podniesienia swojego statusu społecznego. Istnieje również pewien stereotyp ukazujący ludzi, kupujących żywność ekologiczną jako snobów. Duży procent ludzi kupujący żywność ekologiczną to pasjonaci dobrej żywności. W przeciwieństwie do ludzi podążających za moda na ekologie, świadomi konsumenci rezygnując z produktów konwencjonalnych czynnie przyczyniają się rozwoju rynku ekologicznego i przyczyniają się do ochrony środowiska
Spożywanie żywności ekologicznej to także najlepsza profilaktyka prozdrowotna. W naszej codziennej pracy spotykamy się z ludźmi z chorymi, którym lekarz zalecił spożywanie żywności ekologicznej lub też z ludźmi u których zdiagnozowano alergie pokarmowe np. alergie na konserwanty. Często dopiero po zdiagnozowaniu choroby, konsumenci zmuszeni są do zakupów żywności ekologicznej, która jest traktowana jako antidotum na współczesne choroby cywilizacyjne. Spożywając taką żywność dbamy o własny organizm, nie atakujemy naszej wątroby toksynami, środkami ochrony roślin, konserwantami oraz barwnikami. Nie wprowadzamy do naszego organizmu hormonów oraz antybiotyków które mają zdolność do akumulacji w naszym organizmie. Wiele badań wskazuje na to, że żywność ekologiczna posiada również wyższą wartość odżywczą niż ta produkowana konwencjonalnie, zawiera m.in. więcej witamin, flawonoidów oraz przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek rakotwórczych. Coraz więcej młodych rodziców odżywia swoje dzieci zdrowo. Unikają fast foodów, na rzecz autentycznej i uczciwej żywności ekologicznej. Wielu rodziców kupuje swoim dzieciom ekozabawki z tworzyw naturalnych pomalowanych ekologiczną farbą, jak również ubrania z ekologicznej bawełny bez sztucznych barwników. W przedszkolach realizowane są programy edukacji prozdrowotnej i proekologicznej (www.zdrowyprzedszkolak.org). Ucząc dzieci korzystnych nawyków żywieniowych troszczymy się o ich przyszłość, a także rozwijamy ich kubki smakowe. Pokazujemy im jak powinny smakować i wyglądać autentyczne produkty. Dbając o to co wkładamy do koszyka, dbamy o zdrowie nasze i naszych bliskich.
Apelujemy o bycie świadomym i dociekliwym konsumentem. Przybliżajmy nasze dzieci do natury. Odkrywajcie nowe smaki, czerpiąc radość z jedzenia. Jesteśmy pewni że polska żywność ekologiczna jeszcze nie raz was zaskoczy swoją wysoką jakością.

1 comment

  1. rastreadores bbom Czerwiec 21, 2013 4:48 pm  Odpowiedz

    this is really such an interesting and nice blog. it is very helpful for all as it is providing valuable information to the users. thanks for posting such an informative blog.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *