Jasiołka – wędliny tworzone z pasją

,,Wyobraź sobie polskie miasto galicyjskie Lwów w początkach XX wieku, słoneczna sobota, przechadzając się urokliwymi lwowskimi uliczkami trafiasz na bazar. Nagle wśród wielu stoisk z wędlinami dostrzegasz wyjątkową kiełbasę. Zaskakująca kolorem i aromatem. Postanawiasz spróbować. Wyśmienite wieprzowe ręcznie krojone mięso, przyprawione pieprzem i czosnkiem z subtelną nutą dymu z drzewa bukowego. Nagle zdajesz sobie, że czujesz w niej coś jeszcze. Czujesz że jest to produkt wyjątkowy, inny niż wszystkie. Zadajesz sprzedawcy pytanie: Przepraszam co to za kiełbasa? – Jest to nasza nowość kiełbasa z szynką i wątróbką…
Od tamtej chwili minęło ponad 150 lat. Zakład Mięsny Jasiołka ma zaszczyt przedstawić państwu ocaloną od zapomnienia Kiełbasę Pradziada. Jest to produkt który jest unikalny na skalę krajową. O brązowo – wiśniowej barwie. W skład którego wchodzą ręcznie krojone kawałki szynki oraz wątróbki. Doprawione pieprzem i czosnkiem. Wędzoną w tradycyjny sposób na drzewie bukowym. Z wyczuwalnym i charakterystycznym wątrobianym finiszem. Wszystkie surowce użyte do produkcji kiełbasy posiadają certyfikat ekologiczny. Kiełbasa idealna jako przystawka do win. Zakład Mięsny Jasiołka zaprasza w kulinarną podróż w czasie ze smakami dawnej Galicji”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Taką intrygującą reklamę produktu ZM Jasiołka możemy przeczytać w folderze promocyjnym firmy. W małym mieście Dukla na Podkarpaciu, kojarzonym ze znakomitą proza Andrzeja Stasiuka oraz św Janem, znajduję się niepozorny zakład mięsny. Sam zakład jest bardzo mały, zatrudnia ok. 30 osób i jest swoistym połączeniem tradycji z nowoczesnością.
W powyższej reklamie możemy przeczytać o kiełbasie pradziada, sztandarowym i zastrzeżonym produkcie firmy Jasiołka. Jest to także wyrób wpisany na listę produktów regionalnych Podkarpacia, lecz jest to jeden z wielu fantastycznych produktów tworzonych przez zakład pana Pawła Krajmasa. Sama firma została stworzona z pasji i tradycji, bowiem pradziad dyrektora firmy uczęszczał przed wojną do elitarnej galicyjskiej szkoły masarzy lwowskich i właśnie pieczołowicie strzeżone przepisy pochodzące z tamtego okresu są największym skarbem firmy. W przypadku tego zakładu nie ma miejsca na kompromisy. Wędzenie odbywa się z użyciem drzewa bukowego lub olchowego. Wszystko tworzone jest według starych receptur, bez barwników, stabilizatorów, wypełniaczy białkowych i konserwantów. Stąd firma Jasiołka z łatwością zdobyła certyfikat rolnictwa ekologicznego. Do produkcji wędlin używa najwyższej jakości ekologicznego surowca wieprzowego oraz ekologicznych przypraw. Dlatego właśnie zakład Jasiołka produkuję wyjątkowe kiełbasy, od wyżej wymienionej kiełbasy pradziada poprzez wiejskie kiełbasy z czosnkiem i skończywszy na kolendrowej podsuszanej kiełbasie Suchej dukielskiej.
Produkuję również delikatne szynki, prawdziwy golonkowo – ozorkowy salceson bez dodatku żelatyny, wyjątkowe kminkowe kabanosy w naturalnym baranim jelicie i wiele innych. Jeśli miałbym opisać każdy produkt firmy Jasiołka to potrzeba było by całego wydania Polish Market, by opisać ich smak, aromat i niesamowity wygląd produktów.
Firma Jasiołka zaskakuję jakością i niepowtarzalnym smakiem swoich wyrobów. Jest również producentem pierwszych ekologicznych wędlin dojrzewających. Zadajecie sobie państwo pytanie w jaki sposób można produkować w naszym klimacie wędliny dojrzewające? Przecież nie mamy tak gorącego i suchego klimatu jak Hiszpania bądź Włochy. Zakład mięsny Jasiołka tworzy wędliny dojrzewające z wykorzystanie bakterii kwasu mlekowego. To właśnie poprzez użycie tych bakterii produkt jest wyjątkowy. Bakterie kwasu mlekowego w połączeniu z sola morską obniżają pH, co zapobiega rozwojowi niekorzystnych bakterii. Na etykiecie produktów dojrzewających możemy przeczytać skład, co następuję: mięso wieprzowe, sól, bakterie kwasu mlekowego. Następnym zadziwiającym faktem jest termin trwałości takich wędlin, który wynosi aż 4 miesiące, gdyż są to wędliny długodojrzewające. Smakiem dojrzewające szynki niczym nie ustępują tym z Hiszpanii bądź Włoch, a wręcz przeciwnie posiadają swój oryginalny i niepowtarzalny smak. Do tego w ZM Jasiołka produkowana jest Zagrycha Rzeszowska, w skrócie można określić jako dojrzewającą kiełbaskę a’la kabanos, idealna jako przystawka bądź zakąska piwna, a także mieloną kiełbaskę dojrzewająca z gorczycą. Firma od wielu lat współpracuje z uniwersytetami z całej Polski, między innymi z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie w zakresie merytorycznym i badawczym.
Firma jest zdobywcą i laureatem wielu prestiżowych nagród branży spożywczej. Czynnie promuje swoje wyroby nie tylko w naszym kraju, lecz także za granicą. Firma Jasiołka staję się wizytówką polskiego wędliniarstwa. Tak mała firma o wielkim potencjale i pasji może być wzorem dla innych firm jak uczciwie i bez konserwantów można tworzyć wyroby o niepowtarzalnym smaku. Radziłbym obserwować poczynania ZM Jasiołka, gdyż jak wyznał w tajemnicy dyrektor zakładu pan Paweł Krajmas firma pracuję nad nowymi wędlinami z wykorzystaniem surowca wołowego oraz dziczyzny. Myślę, że zakład Jasiołka jeszcze nie raz zaskoczy nas oryginalnym smakiem i jakością swoich wyrobów.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *