Artykuły

7 powodów dla których warto kupować produkty ekologiczne

Alternatywą dla rolnictwa konwencjonalnego jest rozwijające się rolnictwo ekologiczne, które pozwala na otrzymywanie plonów o najwyższej jakości przy zapewnieniu maksymalnej ochrony środowiska [...]

M. Bartoń
Czytaj więcej

Romantyczne początki rolnictwa ekologicznego w Polsce

5_ekoproduktyZa ojca polskiego rolnictwa ekologicznego uważa się Rudolfa Steinera. [...] To właśnie u Goethego znalazł jego zdaniem jedyne słuszne podejście do metody badania świata, gdyż tradycyjna nauka pozwalała zrozumieć wyłącznie rzeczy martwe, fenomen życia pozostaje zaś poza jej zasięgiem [...]

M. Bartoń
Czytaj więcej

O wędlinach nie tylko ekologicznych cz.I

P1190067Czemu tak ciężko kupić dobrą wędlinę? I dlaczego Polacy podczas kupowania wędlin kierują się tylko zmysłem wzroku? Przecież na kiełbasie, sporcie i wódce każdy w Polsce się zna. [...]

M. Bartoń
Czytaj więcej

Probiotyki

thumb31_9014048Probiotyki to żywe mikroorganizmy dodawane do żywności celem wywarcia pozytywnego wpływu na równowagę mikrobiologiczną w organizmie człowieka, są zdolne do przedostania się w stanie żywym do jelita grubego, zasiedlenia się w nim i namnażania. [...]

M. Bartoń
Czytaj więcej

Żywność ekologiczna – moda, snobizm czy zdrowie?

ekologia_100lek_0Rynek żywności ekologicznej jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów gospodarki żywnościowej. Na rynku pojawia się coraz więcej sklepów z żywnością ekologiczną, w wielu polskich miastach otwierane są ekobazary oferujące jedynie produkty ekologiczne, nawet w supermarketach pojawiają się specjalne ekowyspy. [...]

M. Bartoń
Czytaj więcej

Jasiołka – wędliny tworzone z pasją

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWyobraź sobie polskie miasto galicyjskie Lwów w początkach XX wieku, słoneczna sobota, przechadzając się urokliwymi lwowskimi uliczkami trafiasz na bazar. Nagle wśród wielu stoisk z wędlinami dostrzegasz wyjątkową kiełbasę. [...]

M. Bartoń
Czytaj więcej

List otwarty w sprawie artykułu Pana Marcina Rotkiewicza pt.: ‚Ekościema, czyli mity zdrowej żywności’

601399_362938473819506_860096297_n

List otwarty w sprawie artykułu Pana Marcina Rotkiewicza pt.: „Ekościema, czyli mity zdrowej żywności”, który ukazał się w tygodniku „Polityka” z 17 lipca 2013 r. Nr 29 (2916). [...]

Czytaj więcej

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *